
Samarbete handlar om att trivas i en grupp och våga utmana sig själv och sina gruppmedlemmar. Det handlar också om att vi tillsammans skapar ett lustfyllt klassrum där vi etablerar en trygghet hos individer i klassen. En klass där elever ler mot varandra och visar glädje, är en klass som trivs tillsammans där eleverna delar positiva upplevelser.
Vi vill att fler elever och pedagoger ska få känna att de lyckas i skolan och tack vare samarbete så bygger vi upp trygga miljöer och personer runt om oss som vi litar på. Vi behöver hjälpa våra elever i att samarbeta och samspela med varandra. Att skapa Vi-känsla tillsammans är enormt viktigt! Det är tack vare vår förmåga att samarbeta vi har utvecklats till de vi är idag. Vår uppfinnesrikedom och nyfikenhet har drivit oss framåt i revolutionen.
Reflektionerna efter varje övning är en stor del i utvecklingen av samarbetsförmågan. Låt dem ta tid. Ge eleverna möjlighet att fundera både kring sin egen och gruppens förmåga att samarbeta. Innan ni börjar arbeta och träna er i samarbete med övningarna finns det några frågeställningar som vi vill att ni diskuterar i klassen.
- Vilka färdigheter behövs för att vara bra på samarbete?
- I vilka situationer är det bra att kunna samarbeta?
- Är detta alltid lätt för dig? Varför eller varför inte?
- Vad är det som är svårt med att samarbeta?
Samarbeten på lektionstid
Här följer samarbetsövningar som du och klassen kan genomföra tillsammans under en lektionstid inomhus och utomhus. Läs inledningen för dig som pedagog först och läs sedan inledningen för eleverna och gör de förberedda på övningen som du har valt så att eleverna vet vad den går ut på och vad som förväntas av dem. Var väldigt noga med reflektionen efter. Det är där de växer och utvecklar sin samarbetsförmåga, både som individer och som i grupp. Peppa och uppmuntra eleverna till att reflektera över vad som gick bra med samarbetsövningen och vad de ska tänka på till nästa gång.
Övningarna är numrerade från 1-10. Detta är enbart ett förslag från vår sida men vår erfarenhet är att ordningen på de första fem övningarna är ett smidigt sätt att stegvis öka svårighetsgraden och komplexiteten för eleverna. Ni kommer omöjligt att hinna med alla 10 övningarna under en dag så välj vilka ni tycker passar bäst för just er klass. Under terminen kan ni med fördel fortsätta att arbeta med samarbetsförmågan och fortsätta att välja bland övningarna och arbeta med. Att öva sig i att samarbeta är klokt att underhålla, precis på samma sätt som med sin kondition. Sätt upp mål med klassen och låt er resa bli rolig och utvecklande tillsammans. Elever som lär sig tillsammans genom varandra trivs i sin klass.
Lycka till och ha så skoj!
Supersnabb eller Superstark
Nivå: Enkel
Tid: 40 min
Superkraft: Samarbete med inriktning på att lyssna och kompromissa.
Material: Påståenden nedan.
Inledning till läraren
Den här övningen är en kul introduktion till samarbete och fungerar för alla åldrar. Vi har skrivit upp några förslag till påståenden för eleverna och vill du göra egna påståenden går det självklart fint att göra.

Inledning till eleverna
Som superhjältar är det viktigt att ni kan samarbeta under tidspress. Att ni tillsammans kan ta snabba beslut. Därför ska ni nu få träna på tre saker som gör det lättare. I den här övningen kommer ni att behöva lyssna på varandra. Men ni måste också tänka på vad ni själva vill. Till sist behöver ni kunna förklara för dom andra varför ni vill att gruppen ska göra på ett visst sätt. Lycka till!
Förberedelse: Övningen fungerar lika bra inomhus som utomhus. Skapa en fri yta där alla får plats. Se även till att ha två olika punkter dit barnen kan gå. Exempelvis två väggar eller två olika linjer på var sida. Du kan även sätta upp två färgade A4:a ark som markerar två olika punkter.
Genomförande: Alla elever börjar i mitten av ”rummet”.
Steg 1: I första steget får eleverna bestämma själva hur de vill göra. Ställ ett påstående. Exempelvis: Sommarlov eller jullov? Samtidigt som du säger sommarlov pekar du mot ena väggen. Och när du säger jullov pekar du åt andra väggen. Eleverna får nu välja till vilken vägg de vill gå beroende på vilket lov de föredrar. Eventuellt kan du fråga eleverna varför de föredrog det ena svaret framför det andra.
Steg 2. Efter att eleverna har värmt upp med några påståenden får de bilda par. Nu måste de enas som vilket påstående de gillar. Ge dem gärna lite utrymme för diskussion. Men låt det inte ta allt för lång tid. Ge dem 5-10 sekunder på sig att bestämma sig.
Steg 3. Nu får de gå ihop fyra och fyra. Om paren redan jobbar ihop bra i förra steget kan de gå ihop med ett annat par och på så sätt bli fyra. Annars sätter du bara ihop dem i helt nya grupper om fyra i varje. OBS! Gruppen får inte dela på sig när du säger dina påståenden. De måste bestämma gemensamt. Ge dem 10-20 sekunder om du känner att du behöver sätta en tidsgräns.
Påståenden till Steg 1
- Superstark eller Supersnabb
- Flyga eller kunna bli osynlig
- Gå genom väggar eller ha röntgensyn
- Fånga skurkar på dagen eller på natten
- Klona sig själv eller klona andra
- Hoppa superhögt eller superlångt
- Stå på händer superlänge eller nicka en boll superlänge
- Klättra uppför ett berg eller dyka från en hög klippa
- Balansera högt uppe i luften på en lina eller paddla nerför ett högt vattenfall
- Få fram en drake eller kunna göra eldbollar med händerna.
Påståenden till Steg 3
- Superkram eller superspark
- Skjuta is med händerna eller skjuta laser med ögonen
- Hoppa fallskärm eller dyka länge under vatten
- Tämja boaorm och elefant eller tämja lejon och krokodiler
- Stoppa skenande tåg eller kunna surfa på lava barfota
- Kontrollerna väder eller kontrollera en människa
- Duktig på att hitta skatter eller klura ut alla gåtor i hela världen
- Snickra ett hus på 5 sekunder eller snickra en båt på 5 sekunder
- Läsa supersnabbt eller skriva supersnabbt
- Få växter och träd att växa superfort eller få djur att fördubblas
Påståenden till Steg 2
- Supersmart eller kunna läsa andras tankar
- Resa fram och tillbaka i tiden eller stoppa tiden helt
- Animaliska eller kunna alla människospråk i hela världen
- Skjuta blixtar med händerna eller superskrik
- Kunna bli superstor eller superliten?
- Teleportera sig eller kunna sväva i luften
- Superhörsel eller supersyn
- Superklättrare i träd eller superklättrare på hustak
- Hålla andan superlänge eller simma supersnabbt
- Förvandla sig till en apa eller förvandla sig till en delfin
Reflektion:
Efter avslutad övning reflektera över följande frågor:
- Hur fungerade samarbetet i grupperna? Ge gärna exempel.
- Vad är viktigt att tänka på för att lyckas i en sådan här övning?
- Var någon frustrerad överhuvudtaget under aktiviteten? Hur hanterades det i så fall?
- Stötte ni på några svårigheter?
- Hur kan vi använda det vi lärt oss genom denna erfarenhet i situationer utanför spelet?
- Vad lärde du dig om dig själv eller andra?
- Var det lättast att bestämma själv, parvis eller fler? Varför, motivera?